Nova prelomnica v sodobnem kmetijstvu

6.1.2022

Traktorji, ki sami krmilijo niso nič novega, toda pred 4 leti je John Deere na kmetijo kmeta Douga Nimza iz Minnesote, ki je velika 2000 hektarjev, pripeljal popolnoma novo vrsto stroja. Ta traktor ni bil sposoben samo lastnega krmiljenja, temveč za delovanje  ni potreboval operaterja, ki bi ga upravljal.

Ta 20.000 kilogramski stroj je prvi popolnoma avtonomni John Deere traktor na svetu, in kmet Nimz je bil prvi človek, ki ga je preizkusil. Njegova kmetija je služila kot poligon za testiranje, ki je inženirjem John Deere v zadnjih letih omogočila nenehne spremembe in izboljšave sistema.

V torek 4.1.2022 pa smo bili s to novico, ki je bila del tiskovne konference CES 2022, seznanjeni tudi preostali deli sveta.

"Potrebuješ kar nekaj časa, da se počutiš udobno, ker ... najprej si čisto presenečen, ko to gledaš," je dejal Nimz, ki se je v vetrovnem oktobrskem popoldnevu opisal kot "zelo, zelo zainteresiran", a tudi " malo sumljiv" glede avtonomne tehnologije, preden je prvič uporabil avtonomni John Deere stroj na svoji kmetiji. "Ko sem dejansko videl, da vozi ... sem rekel: 'No, hudič, to se bo res zgodilo. To bo res delovalo'."

Pojav popolnoma avtonomne kmetijske mehanizacije predstavlja velik preobrat v svetovnem kmetovanju. Avtomatizacija je prisotna na veliko trgih in to je sprožilo strah, da bodo roboti sčasoma izbrisali na milijone delovnih mest. Toda v kmetijstvu, kjer delavcev primanjkuje in se mlajši ljudje selijo v urbana področja, je avtonomija morda celo edini način, da bomo lahko pridelali dovolj hrane za naraščajočo svetovno populacijo.

Ogled videa: kliknite tukaj

Avtonomni 8R

Da je 8R lahko avtonomen sta na sprednji in na zadnji del traktorja nameščena podstavka za stereo kamere. Vsaka enota ima tri pare robustnih stereo kamer, ki v bistvu delujejo kot človeške oči. Vse kamere zberejo slike in jih nato združijo, da stroju pomagajo najti morebitne ovire, ki so oddaljene od 45 do 90 metrov.

Na začetku so imeli kar nekaj težav s kalibracijo, saj je sistem zaznaval sence , listje in dele tal, ki so imeli drugačno barvo, zaradi česar se je traktor pogosto ustavil. Toda skozi leta so dosegli tehnologijo, kjer je pojav lažnih opozoril izredno nizek.

Da bi se izognili lažnim opozorilom o ovirah, avtonomni 8R John Deere obratuje ves čas s prižganimi lučmi – nenavaden prizor na kmetiji.

Stalna mobilna povezljivost je predpogoj za uporabo avtonomnega sistema na terenu. Če traktor izgubi signal, se bo ustavil in se ne bo zagnal nazaj, dokler znova ne vzpostavi povezave in prek aplikacije prejme dovoljenje za vnovičen pogon.

V notranjosti stroja je nameščenih več načinov za zaustavitev in ročni nadzor traktorja, vključno s plinom in običajnimi zavorami. Kmet lahko tudi zgrabi volan, da prevzame upravljanje stroja.

Traktor je še vedno mogoče uporabljati za vse naloge in ne samo za avtonomne operacije, kabina ni videti nič drugače.

Ključni del procesa avtonomije je pametni telefon. John Deere je sistem zasnoval tako, da ga lahko upravljajo telefoni iPhone in Android prek obstoječe aplikacije Operations Center. Za kmete z novimi samovoznimi sistemi se bo prikazal dodaten zavihek, ki vsebuje funkcije avtonomije.

Ena naloga, ki je traktor ne zmore sam, je dolivanje goriva, za kar moramo poskrbeti na vsakih 8 ur. Gumb »Pojdi na« v aplikaciji Operation Center spodbudi traktor, da se odpravi na vnaprej določen cilj na polju, kjer lahko natočimo gorivom, podobno kot se robotski sesalnik vrne na svojo polnilno postajo.

Za enkrat je avtonomni traktor zmožen samostojnega oranja. V prvih letih avtonomije John Deere pričakuje, da bodo posodobitve in spremembe prišle zelo hitro. Medtem ko se začenja z obdelavo tal, namerava ponuditi »nove modele z novimi možnostmi opravil, z novimi kosi opreme, z novimi priključki za traktor ... z dokaj hitro kadenco,« je dejal Hindman, vodja tehnološkega napredka pri John Deere.

Poleg obdelave tal pri John Deere načrtujejo avtomatizacijo drugih nalog, ki jih opravljamo s traktorji, kot je kultivacija tal, škorpljenje,... V prihodnosti John Deere načrtuje razširitev avtonomije na skoraj vsako nalogo, ki jo stroj opravlja na kmetiji, od sajenja do žetve.

Zastopamo le najboljše!